SERVİSLERİMİZ
- Genetik Tanı
- İnfertilite
- Fetal Tıp
- Tıbbi Genetik
- Kadın Hastalıkları ve Doğum
- Preimplantasyon Genetik Uygulamalar (PGT/PGS)
- Prenatal Tanı
- Reprodüktif Genetik
- Moleküler Onkoloji
- Moleküler Hematoloji
- Farmakogenetik
- Genomik Tümör Danışma
- Kanser Okulu
- Kardiyovasküler hastalıklar
- Beslenme Genetiği
- Sporcu Genetiği
MERKEZİMİZİN BÖLÜMLERİ
SİTOGENETİK LABORATUVARI
Merkezimizde, Kromozomomal hastalıkların tanısı konulmaktadır. Bu bölümde, periferik kan, kordon kanı, amniyon sıvısı, plasantal hücreler, deri fibroblastları, gonad dokusu, abort materyali ve tümör hücrelerinden kromozom eldesi yapılabilmektedir.
Konvansiyonel sitogenetik, tüm genom üzerinde, mikroskobik düzeyde saptanabilecek tüm anomaliler hakkında bilgi verdiği için halen prenatal ve postnatal tanıda “altın standart” olarak kabul edilir.
MOLEKÜLER SİTOGENETİK LABORATUVARI
Sitogenetik ve Moleküler yöntemlerin bir arada kullanıldığı laboratuvar bölümümüzdür.
Konvansiyonel sitogenetik yöntemler ile sayısal ve 5-10Mb`a kadar yapısal kromozom anomalileri tanınabilmektedir. Son 15 yılda ise konvansiyonel sitogenetik yöntemler ile tespit edilemeyen 5Mb’dan küçük olan submikroskobik değişimlerin tanısında Moleküler Sitogenetik olarak bilinen, FISH ve Array-CGH teknikleri gibi yeni teknikler kullanılmaya başlanmıştır.
- FISH: Kromozomların belli bölgelerine özgün DNA/RNA dizilerinin enzimatik yolla floresan ışık veren ve prob adı verilen maddelerle işaretlenmesi, hedef DNA/bölge ile hibrid oluşturması ve bu hibrid sinyallerin uygun filtreler aracılığıyla mikroskopta analiz edilmesi aşamalarını içeren bir yöntemdir. FISH analizi ile anöploidi tanınmakta, kanser ve hematolojik hastalıklarda da bu yöntem uygulanmaktadır.
- Array-CGH: A-CGH, genomik düzensizlikleri DNA düzeyinde ve tüm genom boyunca saptayabilen moleküler karyotipleme olarak da bilinen bir tekniktir. Bu yöntemin 50-100Kb arasında değişen kopya sayısı değişiklerini saptayabilmesi, metafaz plağına gerek duyulmaması, çalışma için az miktarda DNA örneğinin yeterli olması gibi avantajları bulunmaktadır. Laboratuvarımızda Agilent Mikroarray Platformu bulunmaktadır.
MOLEKÜLER GENETİK LABORATUVARI
DNA ve RNA düzeyindeki değişimlerin araştırmaların yapıldığı laboratuvarımızdır.
Bu laboratuvarda, kullanılan teknikler;
- Real-Time PCR: Floresan boyalar kullanılarak gerçek zamanlı olarak DNA’nın saptanması ve miktarının gösterilmesi tekniğidir. Floresan sinyali PCR ürün miktarıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Laboratuvarımızda LightCycler® 480 Instrument II sistemi bulunmaktadır.
- MLPA: Tek bir nükleotid değişimini dahi ayırt edebilen genomik DNA veya RNA dizisindeki 50’den fazla bölge için kopya sayısı değişimlerini tespit etmeyi sağlayan laboratuvar ortamında kullanımı kolay multipleks bir PCR tekniğidir.
- DNA Dizileme Yöntemleri:
- Sanger Sekanslama: DNA polimeraz, dNTP (deoksiribonükleozid trifosfat) ve ddNTP (dideoksiribonükleozid trifosfat) leri de substrat olarak kullanır. Teknik olarak dizi analizi 3 basamaktan oluşur.
1. PCR
2. Dizileme reaksiyonu
3. Jel elektroforezi ve bilgisayarda değerlendirme
Laboratuvarımızda 3100 16 KAPİLLER Dizileme cihazı kullanılmaktadır.
- Yeni Nesil Dizileme (NGS): NGS, bir örnekten elde edilen DNA’nın milyonlarca fragmanının eş zamanlı olarak dizilenmesi esasına dayanan yüksek sayıda dizileme yöntemidir. Laboratuvarımızda Ion Torrent PGM ve Illumina MiSeq platformları bulunmaktadır.